Какво е Буена Онда?

2.24.2009

Уеб 2.0 и печалбата на бизнеса


Да се говори за "2.0" е на мода. Използвайки инструментите 2.0 не само показва актуалност и движение по гребена на вълната, а нещо доста по-съществено от гледна точка на предприятията: създава възможности за почти внезапни печалби. Този, който наблюдава отстрани процеса на Уеб 2.0 е обречен на загуба на позициите си.

Какво е Уеб 2.0? Най-общо това е ново течение в интернет, в което потребителят на информация участва активно в процеса на създаването й. Досега потребителят имаше възможност само да съзерцава информацията, сега вече може да участва активно в създаването на нова такава (блогове), да допълва вече съществуваща (енциклопедии), да изразява своята гледна точка (коментари), да споделя преживявания (снимки и видео), т.н. Затова съществуват серия от инструменти, в голямата си част безплатни и общодостъпни. Такива са Blogger за блогове, Facebook - социална мрежа за лични контакти, Twitter-мрежа за бизнес контакти, Flickr- за снимки, You Tube- за видеоклипове, Tripadvisor- за мнения и коментари, Wikipedia- отворена енциклопедия и много други.

При появата си явлението 2.0 не е насочено към бизнеса, а към широката публика. Постоянно променящото се бизнес пространство, "течния свят" в който се намираме, създава предпоставки за навлизането на бизнеса в тази сфера. Традиционният мениджмънт има нужда от нови методи, които да водят до ефективност на предприятието: редуцирани разходи, по-малко използвани ресурси за сметка на по-големи печалби.

Внедряването на елементи 2.0 не е лесна задача. Изграждането на онлайн репутацията е точно толкова важна колкото и реалната. Контролът върху реалната репутация е сравнително лесен, тъй като обхвата и е по-редуциран. Уеб пространстово предлага всеобхватност, широки възможности за откриване на потенциални клиенти, но заедно с това, добавяйки и изключително демократичния характер на 2.0, намалява контрола и трябва да се действа изключително планирано.

Инструментите на Уеб 2.0 се класифицират като перманентни "Бета" версии, имайки предвид, че постоянно са в процес на подобрения и предлагане на нови възможности. Така те никога нямат постоянна форма и съдържание, което да стандартизира действията спрямо тях.

Отвореният достъп до елементите 2.0 позволява планирането и лансирането на кампания с много по-редуцирани средства, отколкото една реална такава. На пръв поглед всеки би могъл да борави с 2.0, но изграждането на кампания трябва да се извършва от специалисти. Резултатите биха могли да бъдат впечатляващи.

От изключителна важност при тази нова форма на маркетинг и комуникация е постигането на трафик. Създаването на изключително ефектна уеб страница, може да не означава нищо ако не се съумее да се насочат посещения към нея. В крайна сметка целта е стимулиране на печалбата, така че ако интернет страницата не е достатъчно мотивираща да привлече потенциални купувачи, не означава абсолютно нищо, колкото и ефектна да е тя.

Тенденциите на пазара са, че рано или късно голяма част от предприятията ще поемат пътя на 2.0, но е от изключителна важност съответните предприятия да познават лимита на възможностите си що се отнася до използването на стратегиите 2.0. Да се адаптират бързо и да преориентират част от своя екип именно към тези тенденции.

Уеб 2.0 трябва да стане част от философията, природата и политиката на предприятието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар