Какво е Буена Онда?

2.03.2009

FITUR Madrid '09


Ако сравним България със затворена бутилка вино, то туристическото изложение в Мадрид беше нейният тирбушон. Колкото и нескромно да звучи, благодарение на доброволците, които бяхме там, и на фолклорно училище "Филип Кутев", гр. Котел, България се представи достойно. Достойно не, на много високо ниво. Лично аз се понабутах с няколкостотин евро за престой в Мадрид и 5 евро за тирбушон (сравнението не беше случайно), но поне си тръгнах много доволен. Десетки хора ми казаха, че съм ги обслужил най-добре от цялото изложение и от стотиците щандове на другите държави, които се представяха в Мадрид. Небивал интерес имаше от испанци, готови да научат повече за България и да я посетят. За тези 4 дена изградих марката България, вдигнах й имиджа и съм сигурен, че от април нататък по българските улици ще се чува доста испанска реч. Защото, ако дойдат и ти искат повече информация за езерото Балатон или за столицата на България Будапеща, не както в повечето случаи да отпратиш към съседния щанд, за да нямаш работа, а започваш да обясняваш за Рилските езера, които макар и различни като продукт са равни на 7 Балатона ;)
Имах такъв случай, в който след края на разговора ни съм сигурен, че хората ще дойдат в България и ще отложат ходенето си до Унгария, с която по невнимание ни сбъркаха. Важното е да се възползваш от ситуацията. Не сме дестинация, която може да си позволи да връща туристи. Мисля, че между представителния деск на Държавната агенция по туризъм, барплота за дегустация на българско вино и контактите из халетата на туристическата борса обслужих над 1000 души, които са потенциални гости на страната ни. За статистиката за 2008-а около 25 хил. испанци са посетили БГ.
Испания не била потенциален пазар за България? Е, защо сме на изложение тогава? Защо Easyjet разшири офертата си от нискотарифни полети до София и Букурещ (перфектното летище за посещение на Ивановските скални манастири и Българското Черноморие). Същото правят и Wizzair с удобни полети от Валенсия и Жирона с дестинация София или Констанца.
Имам и още за писане... Със сигурност ще има продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар