Какво е Буена Онда?

3.19.2009

Venturepreneurship или ползите от тази сложна дума?


Преди дни в Международния Бизнес Център на Каталуня се преведе среща като най-общо темата беше различни видове финансиране на млади предприемачи. На събитието присъстваха над 200 амбициозни предприемачи и проектопредприемачи в сферите на бизнеса и новите технологии.
Гост беше Кристофър Померенинг, създател на полулярната из цяла Европа търсачка за автомобили Autoscout24.com и редица други интернет проекти. В момента Кристофър участва в различни фондове с капитал над 20 млн. евро, които търсят своята реализация в нови амбициозни проекти. Тръгнал от продажбата на своята Ланча Делта Интеграле, Кристофър съумява да се превърне в стабилен предприемач и пример за много други последователи. Той е създателя на термина Venturepreneurship, чиято идея е финансовото обезпечаване на различни инициативи в зародишна фаза както и екип от наблюдатели, които спомагат за прогреса на новото предприятието в първите месеци. След дадения капитал и know how, инициативата Active(Кр. Померенинг) остава с процент от предприятието (8-20%). Близък до термина за Бизнес Ангелите се явява като един доста добър партньор ако средствата ни са лимитирани. Venturepreneurship е първата фаза от едно рисково финансиране. Не по-малко маловажна е ролята на контактите, които имат бизнес ангелите. При следваща фаза на финансиране по-солидна от първата се търси съдействието на Venture Capital (рисков капитал), а venturepreneur партньорът би послужил като добър гарант. Обикновено във фазата на venturepreneurship се съдейства около около 3-7 месеца, капиталът който се отпуска е между 20-150 хил. евро, процент от фирмата остава за инвеститора. Неговата крайна цел е продажбата на фирмата или неговия дял на по-висока стойност.
Говорейки за изискванията, като опорна точка на всеки проект, Кристофър спомена важната роля на екипа предприемач и на менторите около него. Дългото познанство и разнородните познания на екипа свързани с пределната мобилизараност към постигането на точно определена цел, гарантират успех. Менторът е тази личност, която е изиграла важна роля в професионалното и личното съзряване на предприемача: започвайки от родителите и завършвайки до гуру-та в професионалната сфера. Важно е да се съумее да се привлекат тези ментори и да се превърнат в съветници към развиващия се проект.
Финансиране от страна на бизнес ангели си има своите плюсове, но много добре трябва да бъдат проучени и по-скоро препоръчани от хора, които вече са имали допир до тях, защото съществуват и много "шарлатански" организации, предупреди Кристофър Померенинг.
Като град с най-добър предприемачески климат германецът посочи Барселона, цитирайки статистиката за последната година и 8% от успешните предприемачески инициативи започват именно от каталунската столица.
Скоро в страницата на Active ще бъде публикуван списък с venturepreneurship организации.

1 коментар:

  1. Браво, от такива млади и амбициозни хора имаме нужда. Аз лично разработих такъв принцип на работа във Велико Търново. Харесаха ми трима млади и амбициозни студента и разработихме стратегия за развитието на нашия сайт за настаняване в хотелски апартаменти във Велико Търново.
    Мисля че това е бъдещето
    Поздрави за блога
    Стефанов

    ОтговорИзтриване