Какво е Буена Онда?

2.01.2010

Атрактивна дестинация ли е планината в България?


Безспорно планината е един много важен туристически ресурс, към който с развитието на туризма се свързват множество продукти като: ски туризъм, еко туризъм, селски туризъм, трекинг или походи, адвенчър или екстремен туризъм, балнео, агро и още много други традиционни и иновативни продукти.
Изследване на „Галъп интернешънъл” за в. Класа разкрива, че почивката на планина не е от най-популярните развлечения за българите.

Около 15% от анкетираните са се радвали на планината в последните 2-3 месеца – независимо дали са отишли на неделна разходка, ски или почивка.

31% от пълнолетните българи са ходили на планина в последната 1 година, като в този процент са включени и летните почивки.

Всеки пети от анкетираните посочва, че е ходил на планина преди повече от 3 години, а 44% дори не помнят кога е била последната им разходка в планината.

Хората с висок социален статус, висшистите, тези, които говорят чужди езици, използват интернет редовно и пътуват у нас или в чужбина са сред най-запалените планинари. Почти 30% от тези българи са били на планина в последните 2-3 месеца.

Над 50% от младите хора до 25-годишна възраст пък са ходили на планина в последната 1 година.

Според изследването най-често се посещават планинските местности с цел разходка и излет за един ден.
На второ място по популярност се класират почивките за поне два дни – 23% от българите, посетили планина в последната една година, са били на почивка с преспиване в планината.

Едва 7% от анкетираните планират зимна почивка в планината през настоящия зимен сезон, като твърдо решилите са едва 2%.

Българи, които планират да отидат на планина, са предвидили около 3 дни за това.

Зимните почивки в планинските курорти все още се смятат за лукс сред българите за разлика от почивката на море, която е нещо като традиция.

Една кратка препратка към румънските статистики показва, че северните ни съседи проявяват именно по-голям афинитет към планинските почивки. Според статистики на Румънския статистически институт 1.300.000 румънци са посетили планината с цел туризъм спрямо 820.000 посетили крайбрежието. Над 90% от тях са организирали пътуването си сами като не са търсили помощ от агенции и туроператори( данните са от 2007г.). Това показва тенденции към подчертана автономност що се отнася до организирането на почивката и като най-адекватни методи за набиране на туристическа информация остават интернет с огромния си капацитет и традиционните препоръки от близки и приятели, които вече са посещавали дадена дестинация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар